Izlet na Kras 10.10.2015 - TD Bohinj :TD Bohinj

Izlet na Kras 10.10.2015

Sobota, 10. oktober, je bila letos izbrana za društveni izlet TD Bohinj.

Odpravili smo se na pršut in teran, na ogled jame – skratka na Kras.
Naš izlet smo pričeli v Sežani, kjer smo se v mestnem jedru ogreli s pravo primorsko joto. Sežano smo si ogledali skozi avtobusna okna, saj smo bili kamlu na poti naprej po Krasu proti jami Vilenica, ki je v bližini slavne Lipice. Jama Vilenica je izredno fascinantna, zanimivo pa je dejstvo, da je najstarejša turistična jama v Evropi. Nekateri člani so namesto jame obiskali Vojaški muzej Tabor v Lokvi. Pot nas je vodila naprej proti kobjeglavski pršutarni Ščuka. Pršut in ostale mesnine so se pri njih sušile iz roda v rod. Pršut smo okusili skupaj z njegovim najboljšim prijateljem – teranom.

Pot smo nadaljevali skozi znane kraške vasi do Štanjela. Srednjeveška vas na prehodu Krasa v Vipavsko dolino nas je pričakala v pravem sobotnem poročnem vzdušju.Ogledali smo si Ferrarijev park, grad in ostalo kraško arhitekturo.

Po nakupu kakijev smo zaključili izlet z večerjo na tipični kraški domačiji Mahnič na grahovem Brdu. Tu smo pred odhodom lahko poskusili vina, teranov liker in odlične domače salame, ki jih še danes ob obujanju spominov degustiramo doma.