Izlet na Tirolsko 11. 10. 2008 - TD Bohinj :TD Bohinj

Izlet na Tirolsko 11. 10. 2008

Alpska dežela Tirolska (Tirol) je ena najbolj slikovitih območij v Evropi. Leta 1919 je morala Avstrija odstopiti Južno Tirolsko Italiji in od tedaj je Avstrijska Tirolska razdeljena na severni in vzhodni del. Jedro dežele je dolina reke Inn, stranske rečne doline pa vodijo v veličasten gorski svet.

Začeli smo z vožnjo po gornjesavski dolini, skozi karavanški predor mimo Spittala, Lienza, skozi Felbertauerntunnel in se v vasi Mittersill usmerili proti zahodu. Naš prvi cilj so bili mogočni slapovi Krimml, ki so najbolj slikoviti v Alpah. Značilno je, da se voda vanje steka iz 12 ledenikov, slapovi padajo v dolino v skupni višini 395 m. Slapove smo lahko spremljali med vožnjo po serpentinasti gorski cesti Gerlos, ki vrh doseže na višini 1507 m. Od tu smo se spustili proti dolini Zillertal in naprej proti dolini reke Inn. Vso pot so nas spremljali slikoviti gorski motivi, ki jih nudi čudoviti svet Alp.

Nadaljevali smo proti vasici Jenbach in prestopili na ozkotirno železnico ter premagali višinsko razliko s pomočjo parne lokomotive. Vlak na tej lokalni progi vozi že od leta 1889. Prvotno so jo zgradili za lažji prevoz lesa v dolino, danes pa je prava turistična atrakcija slikovite Tirolske. Po izstopu z vlaka smo se odpravili še do vasice Pertisau. Dobro razpoloženi smo nadaljevali pot proti domu.