Kosijev dom na Vogarju - Turistično društvo Bohinj :Turistično društvo Bohinj

Kosijev dom na Vogarju

Dom se nahaja ob robu gozda ob grbinastih travnikih nad Bohinjskim jezerom. Zaradi bližnjega gozda je razgled omejen in se vidi le del Spodnjih Bohinjskih gora. Lepši je razgled od pet minut oddaljene razgledne točke.

 

Avtor fotografije: Nina Malej

(vzeto iz: hribi.net)

 • Lokacija
  Parkirišče Stara Fužina, Stara Fužina, Slovenija
 • Zahtevnost

  Lahka označena pot.

  Čas hoje: 1 h 15 min.

 • Dodatne informacije

  S parkirišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se nadaljuje proti planini Blato, planini Vogar in dolini Voje. Sprva razmeroma strma cesta se hitro položi, nato pa nas pripelje do znamenja, ob katerem je označeno razpotje.
  Pri znamenju zapustimo asfaltno cesto in pot nadaljujemo levo v smeri Vogarja in Pršivca. V nadaljevanju se najprej prečno vzpnemo čez razgleden pašnik, nato pa pot preide v gozd, skozi katerega se vzpenja po kamnitem kolovozu. V nekaj dolgih serpentinah se vzpnemo stopnjo višje, kjer se pot nekoliko položi. Le malo naprej, pa opazimo oznake za spomenik NOB, ki se nahaja ob lepem razgledišču ter vzletišču jadralnih padalcev, s katerega se nam odpre lep pogled na Bohinjsko jezero, Rudnico in Spodnje Bohinjske gore.
  Od razgledišča se vrnemo na markirano pot, le ta pa nas hitro pripelje na vzhodni rob planine Spodnji Vogar. Pot naprej se večinoma zložno vzpenja čez travnike, mi pa ob poti opazimo večje število nekdanjih pastirskih koč, ki so danes v glavnem preurejene v vikende. Tej poti, ki se še naprej zložno vzpenja, sledimo do Kosijevega doma na Vogarju, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.
  Od doma se lahko v 5 minutah sprehodimo še do bližnje razgledne točke, s katere se nam odpre lep pogled na Bohinjsko jezero in Spodnje Bohinjske gore.

   

  (vzeto iz: hribi.net)

Pot: Kje smo