Rudnica - Turistično društvo Bohinj :Turistično društvo Bohinj

Rudnica

Rudnica je razgledna gora, ki se nahaja med Spodnjo in Zgornjo bohinjsko dolino. Z vrha, na katerem je vpisna skrinjica z žigom in vpisno knjigo, se nam odpre lep razgled na vrhove, ki obdajajo Bohinj.

 

Avtor fotografije: Nina Malej

(vzeto iz: hribi.net)

 • Lokacija
  Stara Fužina 9, 4265 Bohinjsko jezero, Slovenija
 • Zahtevnost

  Lahka označena pot.

  Čas hoje: 1 h 40 min.

 • Dodatne informacije

  V Ribčevem Lazu nadaljujemo desno proti Stari Fužini, mi pa cesti sledimo le še nekaj 100 m, oz. točneje do križišča, kjer nas oznake za Rudnico in Peč usmerijo desno preko mostu čez reko Mostnico. Takoj za mostom je izhodišče za naš izlet.
  Ker je v območju TNP-ja dovoljeno parkiranje samo na označenih mestih, moramo parkirati na kakem bližnjem plačljivem ali pa na nekoliko bolj oddaljenem brezplačnem parkirišču.

  Ob izhodišču opazimo oznake za Peč in Rudnico, vendar mi ne pričnemo v tej smeri, temveč takoj za mostom preko Mostnice nadaljujemo levo na asfaltirano kolesarsko pot. Pot nas nekaj časa vodi ob Mostnici, nato pa prispemo na manjše križišče (do tu lahko tudi iz centra Stare Fužine), kjer nadaljujemo desno v smeri Rudnice. Pot še naprej nadaljujemo po kolesarski cesti, le da sedaj hodimo po razglednem travniku, ki se komaj znatno vzpenja ob potoku Ribnica. Le malo naprej pa prispemo na naslednje križišče, kjer zapustimo kolesarsko cesto in pot nadaljujemo desno na makadamsko cesto, ob kateri opazimo oznake za Rudnico. Cesta se le še kratek čas zložno vzpenja, nato pa preide v pas grmičevja, kjer zavije rahlo v levo ter se postopoma prične zmerno vzpenjati. V dveh zaporednih križiščih nadaljujemo naravnost, nato pa se nam z leve priključi še pot iz vasi Studor. Nadaljujemo v smeri Rudnice ter pot nadaljujemo po vse slabši, deloma že kolovozni cesti, ki se vzpenja deloma skozi gozd, deloma pa čez razgledna travnata pobočja, na katerih stoji kakšna stara koča. Višje se nam nekajkrat odpre lep razgled na hrib Studor in Bohinjsko jezero, pot pa se nato spet prične strmeje vzpenjati. Sledi kratek nekoliko bolj strm vzpon in z desne se nam priključi markirana pot mimo Peči.
  Nadaljujemo v smeri Rudnice, pot pa, ki naprej poteka po kolovozu, nas hitro pripelje do velikega travnika, kjer na njegovem spodnjem robu opazimo manjšo brunarico. Nadaljujemo naravnost preko razglednega travnika, s katerega se nam odpre lep razgled na Bohinjsko jezero. Na zgornjem delu travnika se pot vrne v gozd ter se le nekaj 10 višje priključi markirani poti iz vasi Brod. Tu nadaljujemo levo ter po minuti nadaljnje hoje prispemo na vrh Rudnice.

   

  (vzeto iz: hribi.net)

Pot: Kje smo
Pogovor z recepcijo