Slap Savica - Turistično društvo Bohinj :Turistično društvo Bohinj

Obišči Slap Savica

Izmed oblakov sonce zdaj zasije, in mavrica na bledo Bogomilo lepote svoje čisti svit izlije, nebeški zor obda obličje milo; jok, ki v oči mu sili, komej skrije, de ni nebo nad njim se odklenilo, de je na sveti, komej si verjame, tak Črtomíra ta pogled prevzame.

Dvojina Slapa Savice

Edinstven. Dvakrat bolj neponovljiv. Opevan v slovenski poeziji, mističen in skrivnosten. Rojstni kraj največje slovenske reke, Save, in ljubezenske zgodbe med Bogomilo in Črtomirjem. Slap Savica ni edini slap na svetu, ki ga lahko imenujemo dvojni slap, čeprav je zato zares očarljiv. Tudi ni edini slap “u konc sveta” in ni edini, ki prši v deželi Zlatoroga. Zagotovo pa je edinstven v drugih dvojnostih, ki so del njegove življenjske zgodbe. Njegova pot se namreč ne začne tako, da sredi strme prepadne stene Komarče izbruhne na dan in se potem elegantno v dveh krakih vrže 78 metrov navzdol v zeleno vodno kotanjo. Ne, slap Savica je precej bolj edinstven slap – dvakrat bolj neponovljiv in vsaka kapljica v njegovi zgodbi lahko napiše dvakrat bolj napet scenarij, kot katerakoli kapljica v kateremkoli edinstvenem slapu na svetu. Ampak Slap Savica je dvakrat bolj edinstven. Zakaj?

20 minut

Slap Savica je eden izmed najbolj znanih slovenskih slapov. Običajna pot do njega je izpred parkirišča pri domu Savica od koder vas loči do slapa le 20 minut prijetne hoje.

553 stopnic

Posebnosti poti k slapu Savica so kamnite stopnice, ki jih je natanko 553. Pot vodi navzgor po lepo urejeni in vzdrževani stezi.

78m visok slap

Slap Savica je po tipu dvopramenski slap. Levi pramen je visok 78 m, desni, ki je nižji pa 25 m. Največ pretoka je spomladi in jeseni.

Doživetja na Slapu Savici

Namestitve

Apartmaji Ana Kocjanc
že od 47€ / noč
Apartmaji Zupanc Ivanka
že od 98€ / noč
Gostišče Danica
že od 93€ / noč
Apartma pri Bregarju
že od 80€ / noč

Kje nas najdeš?

Slap Savica
4265 Bohinjsko jezero

Koordinate za GPS

N:
46.292775
E:
13.796572

Pogosta vprašanja

Seveda, slap Savico si lahko ogledate tudi pozimi. Trudimo se, da pot očistimo in uredimo kar se da hitro. Vseeno nekaj snega ostane ali pade naknadno iz drevja, zaradi česar je potrebna previdnost. V zimskem času močno priporočamo tudi primerno obutev.
Iz Ljubljane je slap Savica oddaljena 90 km. Od Bohinjskega jezera (Ribčev Laz) pa do parkirišča pod slapom Savica potrebujete približno 15 minut (9 km) z osebnim prevozom. Če greste slap obiskat peš bo vaša pot iz Ribčevega Laza trajala okoli 2 uri in pol v eno smer.
Z osebnim ali javnim prevozom se lahko pripeljete do parkirišča pod slapom, potem pa morate pot nadaljevati peš. Do slapu pa po stopnicah zaenkrat še ni možno priti z otroškim ali invalidskim vozičkom.
Za ogled morate poravnati pristojbino za urejanje poti. Plačilo je možno samo z gotovino ali voucherjem za skupine. Družinskih kart ni, imajo pa otroci do 6 leta obisk brezplačen, starejši otroci in odrasli pa pristojbino plačajo po veljavnem ceniku. Dobrodošle so skupine, z najavo je pristojbina zanje ugodnejša. Za vodiča skupine in šoferja avtobusa je ogled brezplačen. S seboj lahko do slapu vodite tudi pse, ki pa morajo biti na povodcu, zanje ne zaračunavamo pristojbine.
Pogovor z recepcijo