Delavnica: Slovenske narodne jedi - Turistično društvo Bohinj :Turistično društvo Bohinj

Delavnica: Slovenske narodne jedi

25.11.2010

V  četrtek, 25. 11. 2010 ob 16.00 uri smo se dobili  v Hostlu pod Voglom.  Zbrala se je zanimiva druščina saj smo imeli predstavnike iz prav vseh generacij – od otrok pa do upokojencev.  Naš namen je bil,  da bi s slovensko izvirno  sestavo živil znali pripraviti tudi zdravo hrano, ki bo zadovoljila še tako zahtevnega gosta, ter mu pričarala občutek nostalgije in domačnosti.

Na delavnici smo po kratkem teoretičnem delu pričeli s praktičnim delom v kuhinji.  Mentorica Nikica  Zorč nam je razdelila posamezne naloge:  pripravo namazov , tortic in terin, kašastih in ajdovih jedi (krapov, štrukljev, žgancev),  jedi iz kvašenega testa, buhteljnov, Vodnikove pogače , pinze, šarkeljne, bibe, štruklje iz jabolk in buč.
V kuhinji smo si razdelili sestavine za pripravo jedi in delo je v prijetni družbi lepo steklo. Vsak je ustvarjal svojo mojstrovino.  Vse dobrote smo pripravili kot »sinergijo hrane na krožniku« in jih ob zaključku delavnice tudi poizkusili.  Zares izvrstne sladice.
Na delavnici smo spoznavali kako določena hrana vpliva na naše zdravje in obuja spomine na preteklost . Pripravljene jedi  so cenovno ugodne, predvsem pa so narejene iz živil domače  bohinjske proizvodnje in povečajo učinek dobrih lastnosti na naše telo.

Zahvaliti se moramo upravnici Hostla pod Voglom Katarini Džurdževič za gostoljubje in prostor.
Posebna zahvala gre  tudi naši novi predsednici  Nikici  Zorč, saj smo z njeno strokovnostjo in budnim očesom ˝skuhali˝  kar do sedaj nismo znali.Pogovor z recepcijo