Društveni izlet v Brixen 13.10.2018 -

Društveni izlet v Brixen 13.10.2018

V soboto, 13. oktobra 2018, smo se zgodaj zjutraj odpravili na izlet v Brixen v Avstrijo, ki ga je za članice in člane, organiziral TD Bohinj.

Pot nas je vodila skozi Karavanke, preko Lienza do Brixna. Ob poti smo spoznavali velik del Južne Tirolske, znamenitosti, smučišča in Dolomite. Po dolgi vožnji, se je naprej prilegla lokalna malica – tris kruhovih knedlnov na zeljni posteljici, nato pa smo si ogledali muzej, ki je bil nedaleč stran. Ogledali smo si še sedež brixenške nadškofije, pod okriljem katere je bil tudi Bled (in nekaj bohinjskih vasi) 800 let, z opisom zgodovine in si ogledali grad. Ob povratku smo se ustavili v tovarni znanih napolitank ter zavili v Zilsko dolino.

Iz Brixna je bil odhod ob 14.00 uri. Čakala nas je zanimiva vožnja; najprej po isti smeri do mesta Sillian (blizu avstrijsko-italijanske meje), kjer je sledil kratek postanek za kavo pri vasi Heinfels in nakup napolitank Loacker. Nato smo zapustili Dravsko dolino in se čez turistično vas in se čez sedlo Kartisch (Krtič) zapeljali v Zgornjo Ziljsko dolino, imenovano Lesachtal oziroma Lesni dol ali Leška dolina (ime je dobila po lesu, gozdu). Pot se je nadaljevala najprej mimo izvira Zilje in čez tirolsko-koroško deželno mejo v osrčje Lesnega dola, ki je bil leta 1993 razglašen za najlepšo visokogorsko dolino Vzhodnih Alp. Poslušali smo o njihovem izjemno uspešnem konceptu sonaravnega razvoja s poudarkom na zgodovinskih, kulturnih in gospodarskih posebnostih doline. Vse z namenom za razvoj domačega kraja brez množičnega turizma. Vozili smo se skozi slikovite vasi in se spustili navzdol do kraja Kötschach-Mauten (Kočna-Muta), kjer se je začel spodnji del Ziljske doline. Po njej smo nadaljevali pot do slovenske vasi Bistrica na Zilji, kjer smo imeli večerjo v gostilni Stara pošta.

Izlet sta z zanimivem vodenjem popestrila Marjana Bajt in Janez Bizjak.

Veseli nas, da so bili vsi udeleženci izredno zadovoljni.