Izlet v Avstrijo 16.10.2010 -

Izlet v Avstrijo 16.10.2010

Cilj letošnjega izleta članov Turističnega društva je bil ogled Narodnega parka Nockberge v sosednji Avstriji. Nabralo se nas je kar za dva avtobusa in en kombi.

Z nami sta odšla na pot dobra poznavalca Koroške in parka Nockberge gospa Majda Loncnar in gospod Jože Mihelič iz Triglavskega narodnega parka. Oba parka že dalj časa sodelujeta na več skupnih projektih. V Bad Kleinkirchheimu nas je sprejel predstavnik parka Nockberge in nam cel dan pomagal odkrivati lepote in zanimivosti njihovega parka.

Najprej smo se odpeljali v zaselek St. Oswald na visokogorsko turistično kmetijo družine Hinteregger, kjer smo bili izjemo prijazno sprejeti in postreženi. Po okrepčilu z domačimi sladicami, kavo in čajem nam je gospodar predstavil njihove dejavnosti in gospodarjenje na kmetiji.

V naslednji vasi Patergassen smo si ogledali kmečko klavnico in predelavo mesa imenovano Nockfleisch. Predstavili so nam njihovo uspešno delovanje družbe, oziroma združenje kmetov. Pripravili so nam pokušino njihovih suhomesnatih izdelkov, možen je bil tudi nakup predstavljenih specialitet.

Sledila je vožnja skozi park po visokogorski cesti Nockalmstrasse. Za vožnjo po tej cesti in ogled parka pobirajo pristojbino v višini 2,70 € po osebi. Cesta je dolga 35 km in se z 52 serpentinami povzpne dvakrat na višino preko 2000 m. Na žalost nam vreme ni bilo preveč naklonjeno, zato smo bili prikrajšani za razglede po okoliških vrhovih. Ves čas pa smo lahko občudovali čudovito naravo in v jesenske barve odete macesne, ter njihove značilne iglavce cemprine. V planinski koči Zechneralm na višini 2040 m smo imeli kosilo na toplem, kajti zunaj so bile temperature že prav zimske. Priplesala je že kakšna snežinka.

Po dolini reke Lieser smo prispeli do mesteca Gmünd, kjer smo si ogledali Porschejev muzej in se sprehodili po starem delu mesta. V zgodnjih večernih urah smo se zadovoljni odpravili proti domu.

V imenu Turističnega društva in v imenu udeležencev izleta se lepo zahvaljujemo gospe Majdi Loncnar in gospodu Jožetu Mihelič za prijetno in zanimivo vodenje.